Érsekvadkerten a múltban is hagyománya volt a népdaléneklésnek. Emlékezzünk Havasy Ernő kántortanító úrra, aki Dalárdát szervezett a 40-50-es években. Évek múlva Pistyúr Sándor tanár és iskolaigazgató folytatta ezt a munkát.  A Röpülj páva mozgalom idején a 61-as években Antal Gusztávné ének szakos tanárnő hozta létre a felnőttekből álló énekkart. Összegyűjtötte a helyben ismert népdalokat és beépítette a Fonó és Lakodalmas népi játékokba. Mindez dia képeken és hangfelvételen látható és hallható.

Egyesületünk 2005 szeptemberében alakult a Füle Béláné vezette nyugdíjasklub tagjainak a részvételével, Réti Lajosné kezdeményezésére. Felkérésükre Gyimesi László zeneiskolai tanár, azóta is a népdalkör karnagya, akinek sokat köszönhetünk odaadó munkájáért.

A 10 éves Érsekvadkerti Népdalkör

Az együttes létszáma a régebbi 32 főhöz képes jelentősen csökkent, jelenleg 16-18 az éneklők száma. A kóruspróbákat szerdánként 19 órai kezdettel tartjuk a Petőfi Sándor Általános Iskola énektermében, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt.  A fiatalabb korosztály képviselőit is, mindazokat, akik szívükön viselik a népi kultúra megismerését, hagyományainak megőrzését, továbbadását. 

Működésünk során községünkben (nemzeti ünnepek megemlékezései, falunap, idősek napja, karácsonyi templomi hangverseny stb.) ill. annak vonzáskörzetében megrendezett rendezvényeken (Patak, Dejtár, Ipolyszög, Kétbodony, Rétság, Tereske stb.) vettünk részt. Regionális és országos találkozókon szerepeltünk (pl. Nógrád megye települései- Balassagyarmat, Szécsény, Salgótarján, Kazár, Rimóc, Mohora, Csesztve, majd a megyehatárt átlépve: Vác, Eger, Budapest, Abasár, Kertek Találkozója az ország több pontján stb.)

Az énekelt összeállítások, népdalcsokrok – melyek a magyar népdalok sokszínűségét hivatottak bemutatni – lehetőséget adnak arra is, hogy különböző ünnepélyeken, egyházi- és nemzeti ünnepeken méltóképpen képviselhessük a helyi népzenei hagyományokat, megőrizve és továbbadva a palóc népviselet és népi kultúra értékeit.

Egerben a 2008 júniusban megrendezett regionális népzenei találkozón, kategóriájában a legmagasabb – kiválóan megfelelt – minősítést kaptunk.

2011-ben budapesti minősítésen Arany fokozatot ért el.

Újabban színesebbé teszik alkalmanként a műsort a Göncöl citerások. Zenei vezetőjük Dudás Zsolt. Alapító 2014. szeptemberben Réti Lajosné. Működik a Mikszáth Kálmán Közművelődési Intézmény keretében, mint ahogy a Népdalkör is.

A Budapest-Csillebércen meghirdetett Senior Dalkörök V. Országos Fesztiváljára Hustyava Lászlóné szervezte a részvételt. Ott nagy sikerrel szerepeltünk a Göncöl citerásokkal együtt. 2016. szeptember 9-én, elnyertük az Arany fokozatot és a Legjobb Szenior Dalkör különdíjat.

Ezzel a sikerrel is ünnepelhetjük a 10. évfordulót.