2016. május 8-án (vasárnap) 19 órai kezdettel újra megrendezésre kerül a Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál a Közösségi Házban. Jegyek elővételben az Ifjúsági Házban 1800 Ft-ért, a helyszínen 2300 Ft-ért vásárolhatók meg. Most pedig következzen egy kis ismertető a fellépőkről.

Alf Wilhelm Lundberg nemrégiben tűnt fel a nemzetközi porondon, aki Norvégiában mint a legígéretesebb tehetség képviseli a műfajt. Alf Wilhelm Lundberg Norvégiában született. Zenei tanulmányait klasszikus zongorán kezdte, majd áttért a jazzre. Közben a gitárjátékot is elsajátította és ma mindkét hangszeren játszik. A gitárjátékát olyan nagynevű mestereknél tanulta, mint Nelson Veras, Paul Galbraith, Ralph Towner és Adam Rogers. Zongoristaként több jazz együttesnek is tagja, azonban mint gitáros többnyire szólóban játszik egy különleges 8 húros, úgynevezett Brahms gitáron. Hazájában a modern gitárzene nagy reménységének tartják. Számos sikeres koncertet adott eddig Skandináviában, Németországban, Angliában, Lengyelországban, Olaszországban valamint Franciaországban. Hazánkban második alkalommal mutatkozik be.

Markus Schlesinger (Ausztria), az akusztikus gitárosok fiatalabb generációt képviseli. Az osztrák fingerstyle gitárzene legismertebb képviselője. Programjában saját kompozíciói mellett jazz örökzöldek, blues, fingerstyle és különféle ismert dallamok feldolgozásai is szerepelnek. Játéka a szórakoztatás mellett nem nélkülözi a humort sem. A gitárjáték mellett Markus Schlesinger egyik fő szervezője a Vienna Fingerstyle Festival-nak, melyet immár hatodik alkalommal rendeztek meg Bécsben. Gyakran turnézik Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Svájcban. és most hazánkban is megismerhetjük játékát.

Bakondi András 1965-ben született Törökszentmiklóson. Zenei tanulmányait gyerekkorában kezdte magántanárnál, majd Szabó Sándor gitárművésznél folytatta. Ettől kezdve az akusztikus gitár lett a fő hangszere és zenei érdeklődése elsősorban a jazz felé fordult. 1985-tõl Bagi Lászlóval létrehozták a Bagi-Bakondi gitárduót. Koncertjeik programja főleg jazz örökzöldek, modern jazz kompozíciók átirataiból állt. A ’80-as évek második felétől a gitárduó mellett a Szabó Sándor vezette Alföldi Szabadzene Alkotóműhelye nevű gitártrió tagja. Ezzel a modern formációval fellépett az ország akkori legrangosabb jazz klubjaiban, valamint a Bulgáriában a Modern Music Festival-on. Bakondi András játéka hallható Szabó Sándor Angliában 1991-ben megjelent Sanctified Land című CD-jén, valamint a SZAMABA együttes Hypnos és Anima címû albumain. 2012-től csak a szóló műsorával lép fel és egyre inkább a fingerstyle stílus felé fordult. Nagy hatással van rá Tommy Emmanuel, akinek több szerzeményét játssza az utóbbi időben. 2013-tól minden évben fellépett a Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál törökszentmiklósi koncertjein.

Szabó Sándor a 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert a gitármuzsika nemzetközi birodalmában. Zenéjét az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs klasszikus muzsika, a népzene és a jazz is formálta. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze lett. Rendszeresen koncertezik Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Indiában és Közép-Ázsiában is, és mintegy utazó nagykövete az akusztikus gitár hazai művészetének. Ma már több mint 60 hanglemezen hallható játéka. 2010-ben megkomponálta és bemutatta, majd CD-n meg is jelentette a népzenei ihletésű gitárművét a Magyar Gitár Rapszódiát. Független zenekutatóként az ősi keleti zenét kutatja. 2010-ben elkészítette a Modern Magyar Makám című albumot, és ezzel a keleti zenei körökben is elismerést vívott ki. 2013-ban és 2015-ben meghívást kapott a Szamarkandban, 2014-ben a Bakuban megrendezett nemzetközi keleti zenei konferenciákra ahol koncerteket adott és előadást tartott kutatásairól. 2011-ben megjelent a Zene metafizikája, 2015-ben a Zenélő Őskelet című könyve.

A koncertet az érsekvadkerti Fábián Annamária gitárművész nyitja meg.

Szeretettel várnak mindenkit a szervezők!